Evaluatie Schoon Belonen

Na het behoud van statiegeld op grote PET-flessen (juni 2015) kwam de discussie op of het systeem zou moeten worden uitgebreid met blikjes en flesjes. In onder andere Duitsland, Denemarken en Scandinavië en meerdere staten in de VS is immers bewezen dat dit een goede oplossing is voor een belangrijk deel van het zwerfafval.

Onafhankelijk onderzoeksbureau CE Delft concludeerde in september 2017 dat dergelijk statiegeld tot ongeveer 70-90% minder flesjes en blikjes in het milieu leidt. Bovendien bespaart het veel plastic soep en dierenleed, en draagt het bij aan de klimaataanpak. Voor het bedrijfsleven is het ook interessant. In sommige berekeningen komt de investering vanuit het bedrijfsleven slechts neer op € 10 mln. Zelfs in de meest uitgebreide ('dure') variant zijn de kosten per blikje/flesje slechts € 0,01 - € 0,04 én staat er tegelijkertijd een opbrengst tegenover van € 0,03 - € 0,06 tegenover. Kortom, evenals al eerder bij de systemen van Aldi en LIDL is gebleken, zullen industrie en supermarkten er nog iets op kunnen verdienen ook.

In 2015 was echter gebleken dat zij eerst nog andere opties wilden bekijken. De aanpak werd Zwerfafvalpilot Schoon Belonen genoemd. Maatschappelijke organisaties (zoals scholen, kerken, sportverenigingen) zouden misschien Nederland ook schoon kunnen maken. Door middel van een eenvoudige retourpremie op gevonden blikjes en flesjes.

Op verzoek van Recycling Netwerk hield ons kantoor in 2016 en 2017 een vinger aan de pols en dienden wij bij 80 gemeenten en Rijkswaterstaat maar liefst zo'n 160 Wob-verzoeken in. Op basis van de vele brieven, antwoorden en stukken die wij ontvingen, vormden wij een zo goed mogelijk beeld. In onze uiteindelijke Evaluatie Schoon Belonen van 10 november 2017 concludeerden wij o.a.:

"Hoewel sommige educatieve en inzamel-initiatieven prima op kosten van het verpakkende bedrijfsleven zouden kunnen worden voortgezet, is er geen zicht gekomen op een landelijk dekkend en hanteerbaar systeem, met een duurzame dekking in alle gemeenten, in alle gebieden, door een afdoende aantal maatschappelijke organisaties. Schoon Belonen heeft geen concurrerend alternatief opgeleverd voor de uitbreiding van statiegeld naar flesjes en blikjes waarover CE Delft op 1 september 2017 heeft gerapporteerd."

Lees hier het volledige rapport.

Inmiddels schreef De Telegraaf er ook een artikel over. Dat vindt u hier.

Contact opnemen

U vindt ons hier

Bezoek ons

Princenhagelaan 1 - b3
4813 DA Breda
(Park Princeville Kantoren)

Bel of mail

Telefoon +
076 - 531 41 41
Fax +
076 - 531 41 40
Email +

Advocaten

mr. R. Hörchner | |
mr. N.M.H.C. Broos |
mr. F. Bajrami |

Route

Auto +
Klik hier
Openbaar vervoer +
Klik hier
Google Maps +
Klik hier